potrawy wigilijne
1 Gwiazdka2 Gwiazdki3 Gwiazdki4 Gwiazdki5 Gwiazdek
Loading...

Potrawy wigilijne – czego nie może zabraknąć na polskim stole

Wigilia to szczególny czas, podczas którego w atmosferze miłości i pojednania dzielimy się opłatkiem i wspólnie zasiadamy do stołu. Nie jest to zwykła kolacja, więc dania, które podczas niej serwujemy również powinny być odpowiednie i nawiązywać do tradycji bożonarodzeniowej. Oto potrawy wigilijne, których tego dnia powinniśmy skosztować.Barszcz z uszkamiTo jedno z dań, które bardzo mocno kojarzy się z Wigilią. Esencjonalny wywar z buraków z małymi pierożkami z grzybowym farszem to danie, które w większości domów rozpoczyna tę uroczystą wieczerzę, choć w niektórych domach zamiast czerwonego barszczu podaje się np. zupę grzybową.RybyZgodnie z polską tradycją w Wigilię nie jemy mięsa, za to objadamy się różnego rodzaju rybami. Przyjęło się, że tego dnia na stole powinien pojawić się karp, ale ci, którzy nie przepadają za jego mięsem mogą wybierać spośród pstrągów, szczupaków, sandaczy, łososi, dorszy oraz wszelkich innych darów rzek i mórz, które podajemy smażone, pieczone, w galarecie oraz w różnych sosach. Prawdziwa uczta dla jaroszy i nie tylko.ŚledźTo ryba, którą podczas Wigilii najczęściej podajemy inaczej, niż ryby opisane powyżej. Na świątecznym stole przeważnie gości śledź w śmietanie, w sałatce jarzynowej lub w oleju.PierogiPierogi jako nasze danie narodowe również powinny się pojawić na stole. W Wigilię najczęściej są to pierogi bezmięsne, z kapustą i grzybami.Kapusta z grzybamiTo, co służy za farsz do pierogów jest również osobnym, tradycyjnym daniem. Kiszona kapusta z grzybami (najlepiej leśnymi) to jeden z wigilijnych przysmaków znanych w wielu, polskich domach.KutiaNiektóre potrawy wigilijne przywędrowały do nas z kresów. Kutia jest jedną z nich i dziś w wielu domach nie może jej zabraknąć na świątecznym stole. Potrawa zwyczajowo robiona jest z obtłuczonej pszenicy, ziaren maku, słodu, miodu i bakalii.Kluski z makiemKolejna propozycja na słodko to łazanki z makiem, orzechami, rodzynkami i miodem. Niektórzy nie są w stanie wyobrazić sobie wigilijnego wieczoru bez tej charakterystycznej potrawy.MakowiecNa koniec tradycyjne, polskie ciasto, czyli makowiec (zwany również makownikiem lub struclą z makiem) który również powinien zagościć na świątecznym stole. Mak często pojawia się w przepisach na potrawy wigilijne, ponieważ zgodnie z ludowymi wierzeniami miał zapewnić szczęści e. Smacznego! Szukacie pomysłów na bożonarodzeniowe dekoracje stołu? Zapraszamy na naszą stronę TUTAJ.

Dodaj komentarz

Bądź pierwszy!

Powiadom o
wpDiscuz