jak zrobić grzańca
1 Gwiazdka2 Gwiazdki3 Gwiazdki4 Gwiazdki5 Gwiazdek
Loading...

Jak zrobić grzańca? 3 nasze propozycje

Grzaniec to doskonały trunek na spotkania w zimne wieczory, który wypełnia nas przyjemnym ciepłem i poprawia humor bez względu na niesprzyjającą aurę za oknem. Jeżeli zastanawiacie się, jak zrobić grzańca i z czego najlepiej go przyrządzić, mamy dla Was kilka propozycji pokazujących różne podejście do tego typu trunków.Grzane winoTo chyba najpopularniejsza forma grzańca. Najczęściej używamy w tym przypadku wina półsłodkiego lub półwytrawnego. Pamiętajmy, że nasz trunek ma być gorący, ale nie powinien się zagotować. Jako dodatek doskonale pasują do niego kawałki pomarańczy (które na sam koniec możemy zjeść, są pyszne) oraz przyprawy, takie jak goździki, cynamon czy trochę imbiru. W zależności od gustu możemy też dosłodzić nasze grzane wino miodem.Piwo z jajkiemNaszym zdaniem grzane piwo smakuje najlepiej z koglem moglem, czyli żółtkami jajek utartych z cukrem. Do półlitrowego piwa potrzebujemy dwóch żółtek i dwóch łyżeczek cukru, które po utarciu dodajemy do znajdującego się w rondelku, gorącego piwa i dokładnie mieszamy. Do takiego grzańca możemy również dodać kilka goździków i odrobinę cynamonu.Miód pitny na gorącoNa koniec propozycja dla osób, które lubią słodkie trunki. Miód pitny doskonale się bowiem nadaje na grzańca i świetnie smakuje z dodatkiem plasterków cytryny i pomarańczy, które nieco łamią smak. Sprawdzą się tu również podobne przyprawy, które używamy do grzanego wina, czyli goździki, imbir, cynamon itp. Wiedząc, jak zrobić grzańca możecie zaskoczyć swoich gości i zapewnić im doskonałą rozgrzewkę na początek zimowej imprezy. Smacznego!

Dodaj komentarz

Bądź pierwszy!

Powiadom o
wpDiscuz