francuskie przystawki
1 Gwiazdka2 Gwiazdki3 Gwiazdki4 Gwiazdki5 Gwiazdek
Loading...

3 pomysły na typowo francuskie przystawki

Francuzi przykładają ogromną wagę do tego, co jedzą i jak jedzą, a kuchnia wywodząca się z tego kraju jest uznawana za jedną z najlepszych na świecie. Zabawa smakiem i poszukiwanie nowych doznań kulinarnych sprawiły, że jest wiele potraw kojarzonych wyłącznie z Francją. Niektóre z nich są całkiem łatwe w przygotowaniu. Mamy dla Was zatem kilka pomysłów na proste, typowo francuskie przystawki.

Foie gras

Tradycyjne, francuskie danie – wykwintny pasztet z gęsich i kaczych wątróbek. Serwujemy go na ciepło, w postaci smażonej albo na zimno, w plastrach lub na małych kanapkach. Z racji tego, że jest to jeden z największych rarytasów francuskiej kuchni, cena tego pasztetu też nie należy do najniższych.

francuskie przystawki - foie gras
Ślimaki

Schodzimy na bardziej przystępną półkę cenową. Jednymi z „rarytasów” kuchni francuskiej są także żabie udka i ślimaki. Mimo, że żab mamy u nas dostatek, raczej nie goszczą one na naszych stołach. Inaczej jest ze ślimakami, które coraz częściej możemy dostać w sklepach – przeważnie mrożone i gotowe do podgrzania. Jest to zatem prosty sposób, by nieco skosztować francuskich smaków.

francuskie przystawki - ślimaki

Sałatka nicejska

Klasyczna sałatka z południa Francji, w której skład wchodzi sałata, pomidory, gotowane jajka, czarne oliwki, tuńczyk i anchois. Według gustu niektórzy dodają też do niej kawałki czerwonej papryki, czerwonej cebuli oraz karczochy. Składniki wrzucamy do miski i dodajemy do nich sos winegret. Jest to stosunkowo proste i przy okazji typowo francuskie danie, które świetnie sprawdzi się jako przystawka. Smacznego.

francuskie przystawki - sałatka nicejska

Dodaj komentarz

Bądź pierwszy!

Powiadom o
wpDiscuz

Znajdź nas na Instagramie!