1 Gwiazdka2 Gwiazdki3 Gwiazdki4 Gwiazdki5 Gwiazdek
Loading...

5 porad dotyczących serwowania wina

serwowanie winaWino staje się u nas coraz bardziej popularne i coraz częściej jest obecne podczas naszych imprez. Pamiętajmy jednak, że serwowanie wina jest czynnością, podczas której obowiązują pewne zasady i warto zwrócić tu uwagę nawet na drobne szczegóły, które pozwolą nam jeszcze bardziej cieszyć się tym trunkiem. Postanowiliśmy więc udzielić odpowiedzi na kilka pytań dotyczących podawania i picia wina.1. W jakiej temperaturze podawać wino?Temperatura, w jakiej podajemy wino ma duży wpływ na odbiór jego smaku. Powinna być dostosowana do rodzaju wina, co pozwoli nam wyczuć charakterystyczne dla niego aromaty. Ogólnie uznaje się, że wino czerwone powinno się podawać w temperaturze pokojowej, a białe schłodzone. Warto to jednak doprecyzować. Najchłodniejsze podajemy więc wina musujące, które powinny mieć od 5 do 9 °C, wina białe lub różowe zwykle podaje się w temperaturze od 8 do 12 °C. Najcieplejsze - ale nie ciepłe - serwuje się wina czerwone. Specjaliści podkreślają nawet, że ich temperatura powinna być nieco niższa od pokojowej i wynosić od 15 do 18 °C.2. Jak prawidłowo otwierać wino?Nie jest to zadanie skomplikowane, ale warto zwrócić tu uwagę na kilka szczegółów. Zanim dobierzemy się do korka musimy odciąć folię znajdującą się na szyjce odpowiednio nisko, by nie miała ona kontaktu z nalewanym winem. Następnie wkręcamy korkociąg (są różne rodzaje, najpopularniejszy jest tzw. korkociąg kelnerski) w korek tak, by go nie przebić, gdyż wino nie powinno mieć kontaktu z metalem. Pamiętajmy też, by korek wyjąć w całości. Na końcu przecieramy serwetką wylot butelki otwartego wina.

jakie kieliszki do wina

3. Jakie kieliszki do jakiego wina?Jest wiele rodzajów kieliszków, które są dostosowane nawet do konkretnych szczepów win. Generalnie jednak zasada jest taka, że do win czerwonych podajemy kieliszki nieco bardziej obłe, pękate. Kieliszki do wina białego są trochę mniejsze i bardziej smukłe. W najwęższych kieliszkach pijemy z kolei szampana lub wino musujące.4. Co to jest dekantacja wina?Dekantacja to przelanie wina z butelki do karafki. Ma na celu oddzielenie osadu (szczególnie w przypadku win starszych) od reszty wina lub napowietrzenie trunku, złagodzenie jego ostrości i wydobycie odpowiednich aromatów (najczęściej w przypadku win młodych).

dekantacja wina

5. Jak przechowywać otwartą butelkę wina?Wino po otwarciu nie powinno stać zbyt długo i stosunkowo szybko się psuje. Szczególnie, gdy ma kontakt z powietrzem. Jeżeli więc została nam otwarta butelka wina, najlepiej jest zatkać ją korkiem i wstawić do lodówki w pozycji pionowej . Wówczas powinno zachować swoje właściwości nawet przez kilka dni. Po tym czasie może stracić swój aromat i stać się nieprzyjemne w smaku, zatem nie ma co doprowadzać naszego ulubionego trunku do tego stanu :)

Dodaj komentarz

Bądź pierwszy!

Powiadom o
wpDiscuz